Δευτέρα 31 Αυγούστου 2009

Σημείωση 2
Το 57 π.Χ. ο Αιγυπτιακός όχλος εκδίωξε από το θρόνο τον Πτολεμαίο Αυλητή αλλά τον αποκατάστησε ο Ρωμαίος στρατηγός Γαβρίνιος το 55

Ο Πτολεμαίος ΙΒ' (ο Δωδέκατος, 117-51 π. Χ.) είναι γνωστός και ως Φιλοπάτωρ, ή Νέος Διόνυσος, ή Αυλητής ή Νόθος. Αυλητής ονομάστηκε γιατί τα μάγουλά του ήταν φουσκωμένα, όπως είναι συνήθως τα μάγουλα όσων φυσούν τον αυλό. Ήταν επίσης νόθος γιος του Πτολεμαίου Θ' (ένατου) του Σωτήρος. Ο ίδιος δήλωνε ότι μητέρα του ήταν η Κλεοπάτρα Δ' (τέταρτη), πρώτη γυναίκα του πατέρα του. Ο Πτολεμαίος Σωτήρ είχε δύο γυναίκες, η πρώτη γέννησε τρεις θυγατέρες: την Κλεοπάτρα ΣΤ' (έκτη), τη Βερενίκη Δ' και την Κλεοπάτρα Ζ' (έβδομη). Η δεύτερη γυναίκα του γέννησε μια κόρη και δυο γιους: την Αρσινόη Δ', τον Πτολεμαίο ΙΓ' (δέκατο τρίτο) και τον Πτολεμαίο ΙΔ' (δέκατο τέταρτο). Επομένως εικάζεται ότι ο Πτολεμαίος Αυλητής γεννήθηκε από κάποια σκλάβα, θεραπαινίδα του πατέρα του.
Ο Πτολεμαίος Αυλητής βασίλευσε από το 80-58 π. Χ. και από το 55 μέχρι το θάνατό του το 51 π. Χ. Σε γενικές γραμμές περιγράφεται σαν αδύναμος, αναποφάσιστος, πότης και μουσικόφιλος.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου