Δευτέρα 31 Αυγούστου 2009

Σημείωση 3
Ο Κάσσιος Δίος (49.12) λέει ότι μετά την ήττα του Σέξτου Πομπήιου και την ταπείνωση του Λεπίδου το 36 π.Χ., ο Οκταβιανός πράγματι κατέστρεψε κάποιες πόλεις στη Σικελία, χωρίς να καθορίζει ποιες. Το Ταυρομένιο πρέπει να ήταν μια από αυτές.


Το Ταυρομένιο (η σημερινή Taormina, μικρή αλλά πολύ προσφιλής στους τουρίστες πόλη στην ανατολική ακτή της Σικελίας, στην επαρχία της Messina) ιδρύθηκε από αποίκους από τη Νάξο το 832 π. Χ., όπως βεβαιώνει ο Στράβωνας, αλλά και άλλοι αρχαίοι ιστορικοί. Το Ταυρομένιο έγινε γρήγορα η σημαντικότερη πόλη στην ανατολική ακτή της Σικελίας και όταν, το 345 π. Χ., ο Τιμολέων ο Κορίνθιος, ανταποκρινόμενος στην έκκλησή τους, έσπευσε να βοηθήσει τους Συρακούσσιους στον αγώνα τους κατά των Καρχηδονίων (που έλεγχαν τα στενά της Μεσσήνης), αποβίβασε το στρατό του πρώτα στο Ταυρομένιο. 
Τον 4ο π. Χ. αιώνα, η πόλη ευτύχησε να απολαύσει την συνετή διακυβέρνηση δημοφιλών ανδρών, μεταξύ των οποίων και ο περίφημος Ανδρόμαχος - σε αντίθεση με τις τυραννικές διακυβερνήσεις των άλλων πόλεων (ελληνικών αποικιών) στη Σικελία, ο οποίος καλωσόρισε τον Τιμολέωντα και τον διευκόλυνε να ο πραγματοποιήσει το σκοπό του

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου